Blogitekstejä

Hyvä työyhteisö tukee etänäkin

Kun kriisi iskee, työyhteisön henki korostuu entisestään.

Koronavirus iski Suomeen muutama viikko sitten. Tilanne vaati nopeita toimenpiteitä kaikilta. Myös Bitfactorilla reagoitiin nopeasti. Torstaina 12.3. Bifalla annettiin toistaiseksi voimassa oleva etätyökehotus. Viikonlopun uutisoinnista kävi ilmi, että tämä ei olisikaan nopeasti ohi, vaan että etätyöt tulisivat jatkumaan pitkään. Kun olimme päässeet alkuhämmennyksen yli, alkoi työyhteisöstämme nousta yllättävää voimaa.

Bifan toimari Antti aloitti heti seuraavana maanantaina viralliset viikoittaiset koronainfot, joissa käydään läpi Bifan tilannetta näissä poikkeusoloissa. Samaan aikaan perustettiin myös Slackiin kanava, jossa bifalaiset voivat jakaa aiheeseen liittyviä uutisia, pohdintoja ja huolenaiheita. 

Heti ensimmäinen etätyöpäivä oli perjantai, jolloin Helsingin bifalaiset ovat yleensä omalla toimistolla asiakkaan tilojen sijaan. Jo silloin harmittelimme, ettei tällä viikolla päästy näkemään työkavereita. Pidimme kuitenkin yhteiset etä-afterit, joissa pääsimme jakamaan fiiliksiä tilanteesta. 

Seuraavalla viikolla alettiin varmistaa, että kaikki ovat päässeet etätöihin. Työskentelen Bitfactorilla Ihmiset & kulttuuri -tiimissä, jonka tehtävä on huolehtia muun muassa työntekijöiden hyvinvoinnista. Tiimin kanssa otimme henkilökohtaisesti yhteyttä jokaiseen työntekijään ja kyselimme fiiliksiä. Yleistunnelma oli positiivinen, vaikka hieman hämilläänhän tässä vaiheessa vielä kaikki olimme. Tässä yhteydessä myös huolehdimme, että kaikilla on kotona tarvittavat työvälineet. 

Tiimin kesken huomasimme, että nyt on erityisen tärkeää olla työpaikkana joustava ja pitää yhteishenki kunnossa. Pian näihin liittyviä erilaisia ideoita ja toiveita alkoikin tulla myös bifalaisten joukosta.

Kuulumisten vaihtoa ja Koronaradiota

Etätöitä on nyt takana kolmisen viikkoa, ja on ollut todella hienoa huomata, mitä kaikkea työyhteisönä olemme keksineet. Slackissa on jaettu kuvia etätyöpisteistä sekä hyväksi havaittuja etätyövinkkejä. Myös halu pitää yhteisiä kahvitaukoja videopuheluiden välityksellä tuli nopeasti bitfactorilaisilta itseltään. On pidetty monia etälounastunteja ja -kahvitaukoja, joiden lomassa on keskusteltu niin koronatilanteesta kuin jaettu maalaus- ja reseptivinkkejä sekä pelattu esimerkiksi piirrä ja arvaa -peliä. On kiva nähdä, että huumoria porukalla riittää edelleen. Perjantaisin on jatkettu etä-aftereita, jotka ovatkin venyneet monen tunnin mittaisiksi. 

Kaksi bifalaista on lisäksi perustanut firman sisäisen Koronaradion. Lähetyksiä tulee muutaman kerran viikossa, ja ne ovat kyllä piristäneet päivää ihan todella paljon. Koronaradiossa on kuultu muun muassa toivemusiikkia, merisäätä, e-sports-uutisia, runohetki, kilpailuja sekä vanhoja viihdeuutisia. Luovuudella ei ole rajoja ja nauruilta ei olla säästytty. 

Olen erittäin ilahtunut bifalaisten omasta aktiivisuudesta ja halusta viihdyttää ja pitää huolta toisista tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Vaikka Bitfactorin johto sekä me Ihmiset & kulttuuri -tiimi autamme ja tuemme niin paljon kuin pystymme, suuri osa yhteisten hetkien suunnittelusta on noussut bifalaisten keskuudesta. Tiivis työyhteisö on erityisesti nyt todella arvokas voimavara.