Janne Hurskainen
09.05.2016 · Janne Hurskainen

Jatkuva kouluttautuminen on tämän päivän tietotyössä normi

Teknologiat tulevat ja menevät, ja jotkin työnkuvat katoavat jopa kokonaan uusien tullessa tilalle. Kyky ja motivaatio oppia uutta on tietotyössä korvaamaton ominaisuus.

Historia on osoittanut, että ohjelmistoalalla voi hyvinkin lyhyessä ajassa tapahtua suuria käänteitä, jotka mullistavat koko alan pelikenttää. Digitaaliset innovaatiot ja teknologiat tulevat ja menevät yhä kiihtyvällä tahdilla, eikä tuttuihin toimintamalleihin kannata urautua. On tiedostettava ja hyväksyttävä, että oma osaaminen ei ole koskaan valmis. Tietyt osaamisalueet vanhenevat, tai voivat joskus jopa menettää merkityksensä kokonaan. Symbian-käyttöjärjestelmän alasajon kaltaisia murroksia tuskin tulee aivan lähitulevaisuudessa, mutta pienemmän mittakaavan muutoksia tapahtuu tälläkin hetkellä. Oma tieni Symbian-kehittäjästä nykytilanteeseen on hyvä esimerkki oppimismotivaation ja -halun tärkeydestä nopeasti muuttuvalla alalla. Se osoittaa näiden ominaisuuksien merkityksen myös rekrytoinnissa ja alan tulevissa käännekohdissa.

 

Jatkuva oppiminen ja kouluttautuminen työmarkkinoilla, eli kuinka selvisin Nokian romahduksesta

Vuonna 2005 minut palkattiin sittemmin edesmenneeseen Vega Technologies Oy -yritykseen, mistä alkoi melkein seitsemän vuotta kestänyt urani Nokian alihankkijana. Nokian lopetettua oman puhelinkäyttöjärjestelmänsä kehityksen, minulla oli taskussa syvällinen osaaminen aihealueesta, jolle ei ollutkaan yhtäkkiä kysyntää työmarkkinoilla. Onnekseni olen aina ollut kiinnostunut opettelemaan uusia asioita, liittyivät ne sitten koodaukseen tai kukkien istutukseen. Tutustuin siis eri ohjelmointikieliin ja teknologioihin sekä työn ohessa että vapaa-ajallani työnantajan kustantamilla kursseilla. Tiheään vaihtuneet lyhyet asiakasprojektit auttoivat keräämään lisää ammattitaitoa erinäisistä teknologioista ja ohjelmointikielistä.

CV:ni voi näyttäytyä jollekin tilkkutäkkinä, mutta toisesta näkökulmasta se on osoitus laaja-alaisesta osaamisesta. Jos jokin tietty teknologia uupuu, laaja CV todistaa myös, että sen opiskelu nopeallakaan tahdilla ei ole ongelma. Työkokemuksen puute ei ole este osaamisen hankkimiselle, koska nykyisellään netti on pullollaan avoimen lähdekoodin projekteja. Projektien julkisuuden ja yhteisöllisyyden ansiosta työnantajat voivat tarkistaa hakijan tuotoksia ja nähdä, kuinka työntekijä toimii osana tiimiä. Tästä syystä omaan pöytälaatikkoon tehdyt harrasteprojektit eivät ehkä ole yhtä hyödyllisiä työnhaussa, vaikka osaamista niidenkin kautta saa toki hankittua.

 

Työnantajien hakukriteerit tarvitsevat päivitystä

Monet työnantajat vaikuttavat hakevan edelleen juuri tiettyjä teknologioita ja kieliä valmiiksi osaavia henkilöitä. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös siihen, että rekrytoitavat oppivat uusia asioita mielellään ja nopeasti. Työntekijöiden palkkaaminen pelkän nykyisen osaamisen perusteella kasvattaa mahdollisen virherekrytoinnin todennäköisyyttä. Työmarkkinoilta nimittäin löytyy myös osaajia, joita uusien teknologioiden opettelu kiinnostaa vasta pakon edessä. Teknologioiden vaihtuessa kiihtyvällä tahdilla voi työntekijän oppimiskykyyn ja -halukkuuteen keskittymällä löytää helmiä, jotka opettelevat työssä tarvittavat teknologiat ja enemmänkin. He myös auttavat löytämään projektiin parhaiten sopivat teknologiat ja työkalut.

Pienet ja keskisuuret yritykset ovatkin alkaneet keskittyä yhä enemmän juuri rekrytoitavan henkilön kykyyn ja motivaatioon oppia uutta. Ajatusmalli näyttää tällä hetkellä leviävän muutenkin, kuten käy ilmi nettikoulutuksia järjestävän Pluralsightin artikkelista. Monien pk-yritysten välittäessä kuitenkin omaa työvoimaansa muualle, asiakkaan mieltymykset pääsevät vaikuttamaan yritysten rekrytointipolitiikkaan. Valitettavasti pk-yrityksillä ei usein ole resursseja kouluttaa työntekijöistä asiakkaan vaatimuksia vastaavia.

 

Jatkuvaa oppimista tarvitaan joka alalla

Jatkuvan oppimisen tärkeys ei rajoitu pelkästään IT-alaan. Eri alojen rakenteen ja työtapojen muuttuessa jatkuvasti valmistuneet työikäiset eivät yhä todennäköisemmin tule jäämään eläkkeelle opiskelemaltaan alalta. Jotkut ammattiryhmät jäävät jopa kokonaan historiaan täysin uusien alojen syntyessä tilalle. Hyötyajoneuvoja valmistava Daimler Trucks on jo kehittänyt rekan, joka ajaa itsenäisesti moottoriteillä, ja Nevadan osavaltiossa se on jopa laillistettu tieliikenteeseen. Parinkymmenen vuoden aikajänteellä nykyisistä ammattikuljettajista voi hyvinkin tulla tarpeettomia. Huhujen mukaan myös verkkotaksipalvelua tarjoava Uber on kiinnostunut ostamaan automaatiautoja niiden tullessa markkinoille. Automaattinen koodin tuottaminen on jo pitkään ollut IT-alan graalin malja, jonka arvoitus ei nykyisellään näytä ratkeavan aivan heti. Siihen suuntaan ollaan kuitenkin nopeasti menossa. Googlen AlphaGo-ohjelma on jo päihittänyt maailman parhaan Go-pelaajan, vaikka vain hetki sitten uskottiin, ettei tietokone pystyisi siihen vielä pitkään aikaan. Näin ollen saatan itsekin päätyä opiskelemaan vielä täysin uuden työnkuvan pikemmin kuin olettaisikaan.

Kategoria
Teknologia

Haluatko tietää lisää aiheesta? Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä.

Viimeisimmät blogikirjoitukset