Salla Rönkä
17.11.2016 · Salla Rönkä

QuickSight, uusi business intelligence -työkalu Amazonilta

Data-analytiikan ja datavisualisoinnin ammattilaisemme Salla Rönkä kertoo ensivaikutelmistaan QuickSight-työkalusta.

Amazonin visualisointityökalu QuickSight esiteltiin hiljattain suurelle yleisölle. Se on kuitenkin ollut vuoden verran erikseen pyydettäessä saatavilla myös innokkaimmille AWS:n käyttäjille niin sanottuna Preview-versiona. Olen testannut sekä Preview-versiota että nyt varsinaista julkaisua, ja tässä hieman analyysiä aiheesta.

QuickSight pyrkii olemaan ketterä ja helppokäyttöinen analytiikkatyökalu, jonka avulla voi tutkia dataa missä vain, milloin vain ja millä laitteella haluaa (toistaiseksi mobiilisovellus löytyy vain iPhonelle). Taustalla toimii SPICE (Super-fast, Parallel, In-memory Calculation Engine), jonka avulla QuickSight voi tehdä nopeita hakuja suurista dataseteistä. Data replikoidaan automaattisesti, mikä Amazonin mukaan mahdollistaa tuhansien käyttäjien sujuvat yhtäaikaiset analyysit. SPICE tarjoaa avoimet rajapinnat, joita voi tulevaisuudessa hyödyntää myös muilla visualisointityökaluilla.

Hinnoittelunsa puolesta QuickSight eroaa kilpailijoistaan (kuten Tableausta, Spotfiresta, PowerBI:sta ja QlikSensesta) niin, että tarjolla on vain kuukausiperusteinen veloitus. Alkuun pääsee siis hyvin pienillä kustannuksilla. Yhdelle standard editionin käyttäjälle 1 GB:n SPICE-kapasiteetilla varustettu versio on jopa ilmainen. Maksullisina vaihtoehtoina 10GB:n kapasiteetilla käyttäjällä tulee olemaan standard (alk. 9$/kk) tai enterprise edition (alk. 18$/kk). Lisäkapasiteettia voi ostaa muutamalla kymmenellä sentillä. Hinnoittelu on aggressiivinen ja jää nähtäväksi synnyttääkö se lopulta hintakilpailua. Quicksight ei kuitenkaan vielä ole samalla tasolla ominaisuuksissaan ja data connectoreiden monipuolisuudessa kilpailijoidensa kanssa, mutta roadmapilla on esim. AWS:n reaaliaikatietokantojen tuominen datalähteiksi. Lisäksi “vain” pilvessä toimiminen voi rajoittaa työkalun käyttöönottoa, vaikka se mahdollistaa myös on-premises -tietokannoissa olevan datan lataamisen AWS:n palvelimille.

Aloitettaessa QuickSightin käyttöä valitaan ensin alue, johon tietojen halutaan tallentuvan. Nyt aluevaihtoehtoina ovat N.Virginia, Oregon ja Irlanti. Seuraavaksi valitaan datalähde ja datasetti, jota analysoidaan, minkä jälkeen pääsee varsinaiseen visualisointikäyttöliittymään. QuickSightista löytyvät seuraavat graafityypit:

  • Pylväsdiagrammit
  • Viivadiagrammit sekä aluegraafit
  • Heatmap ja pistekaavio (scatterplot)
  • Piirakkakaavio ja puukaavio
  • Taulukot

Näillä pääsee jo melko pitkälle. Työkalu myös ehdottaa sopivia graafeja visualisoitavaksi annetusta datasta. Hierarkiat ja filtteröinnit sekä aggregointi (average, count, max, min ja sum) onnistuvat, ja laskettuja kenttiä voi luoda funktioiden avulla. Jäin kaipaamaan karttaominaisuutta, jonka avulla saisi piirrettyä geografista dataa oikean maantieteellisen lokaation päälle, mutta tämä toiminnallisuus näytti olevan roadmapilla. Kaikenlainen graafien hienosäätö, jota esimerkiksi Tableausta löytyy, oli ainakin vielä puutteellista, ja dashboardien rakentaminen ei yltänyt kilpailijoiden tasolle. Valmiit dashboardit sisältävät filtteröinti- ja sorttausmahdollisuuden ja ne voidaan jakaa joko käyttäjänimien tai sähköpostiosoitteiden avulla muille QuickSight-käyttäjille. Työkalulla on myös aktiivinen yhteisö, jonne voi luoda profiilin ja esittää kysymyksiä kehittäjille ja muille käyttäjille, sekä selata aiempia kysymyksiä ja vastauksia.

Kaiken kaikkiaan QuickSight vaikuttaa lupaavalta työkalulta AWS:ssä säilytettävän datan visualisointiin, ja jään mielenkiinnolla odottamaan uusia ominaisuuksia.

Kategoria
Analytiikka

Haluatko tietää lisää aiheesta? Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä.

Viimeisimmät blogikirjoitukset