Hanna Huusko
24.01.2018 · Hanna Huusko

Miksi IT-projektit epäonnistuvat?

Oletko osallistunut ohjelmistokehitysprojektiin, jossa kaikki ei mennyt aivan nappiin?

Ei se mitään, aiheen ympärillä tapahtuvasta uutisoinnista päätellen niin on moni muukin. Mutta miksi suuret ja vähän pienemmätkin hankkeet tuntuvat aina tavalla tai toisella epäonnistuvan tai vähintään myöhästyvän merkittävästi suunnitellusta aikataulusta? Ominaisuudet, budjetti ja aikataulu – IT-hankkeiden pyhä kolminaisuus, jossa vähintään yksi tuntuu aina pettävän.

Usein hankkeet ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, ja yllätykset ja takaiskut projektin aikana ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Teknisen velan hallinta, projektin edetessä nousseet uudet vaatimukset ja esimerkiksi työntekijöiden vaihtuvuus voivat lyödä yllättäviä kapuloita projektin rattaisiin. Hyvässä projektisuunnitelmassa on kuitenkin pyritty varautumaan tämän kaltaisiin muutoksiin ja ketterä projektitiimi reagoi niihin nopeasti. Hutiloiden tehty suunnitelma, jossa ei ole joustovaraa muutoksille, saattaa johtaa umpikujaan, josta ei ole paluuta. Varoittavana esimerkkinä mainittakoon Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen hoitoaikaperusteiseen laskutukseen kehitetty TietoEdu-palvelu.

Myös palveluntarjoajien kilpailutus voi ajaa yritykset tekemään liian tiukkoja suunnitelmia ja tarjouksia hankkeen toteutuksesta voittaakseen kilpailutuksen. Siten jo ennen koko projektin alkua asiakkaalla on liian korkeat odotukset toteutuksesta ja toimittaja on asettanut itsensä hankalaan asemaan liian suurilla lupauksilla. Lähtötilanne on siis kaikkea muuta kuin ihanteellinen onnistuneelle projektille.

Haluamme pitää ohjelmistokehitysprosessin kaikille osapuolille läpinäkyvänä ja näin kehittää digitaalisten palveluiden myynti- ja ostokäytäntöjä, niin että ne takaavat parhaat mahdolliset lähtökohdat onnistuneille projekteille ja loistaville palveluille. Olemmekin avanneet aiheeseen liittyvän kyselyn, jolla keräämme kokemuksia siitä, miksi projektit menevät mönkään. Kerro meille kokemuksistasi vastaamalla lyhyeen anonyymiin kyselyyn

 

Jos haluat tietää, miten voisimme auttaa sinua liiketoimintasi kehittämisessä ja digitalisoinnissa, ota yhteyttä. Käy kurkkaamassa myös, miten olemme auttaneet esimerkiksi Savonlinjaa, VR:ää, Ouraa ja muita asiakkaitamme.

Haluatko tietää lisää aiheesta? Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä.

Viimeisimmät blogikirjoitukset