Jussi Puhakka
08.02.2018 · Jussi Puhakka

Koodarit maailmalla – Qt World Summit

Jussi Puhakka ja Marko Kangas vierailivat Qt World Summitissa.

Loppusyksystä minulle aukesi mahdollisuus osallistua ensimmäistä kertaa työpaikan puolesta ohjelmistoalan tapahtumaan, joka totteli nimeä Qt World Summit 2017 (#QtWS). Tapahtuma järjestettiin Berliinissä lokakuussa 2017, ja mukaan lähti myös kollegani Marko Kangas.

Olimme jo yli vuoden verran käyttäneet Qt:ta asiakasprojekteissa, joten odotimme mielenkiinnolla, mitä konferenssissa ja siihen liittyvässä koulutuksessa näkisimme aiheen tiimoilta.

Saavuimme pilviseen Berliiniin nykyisin jo kovin pienen Tegelin lentokentän kautta, koska berliiniläisten länsimetrotyylinen Brandenburgin lentokenttä on yhä työn alla 15 vuoden suunnittelun, 11 vuoden rakennustöiden ja 6 vuoden aikataulusta myöhästymisen jälkeen. Mitä tehdä Berliinissä ensimmäisenä? No tietenkin mennä oluelle.

Tapahtuman marssijärjestys oli ohjelman mukaan lyhykäisyydessään koulutuspäivä ja kaksi päivää konferenssia. Koulutuksen järjesti KDAB, jolla on alalta pitkä kokemus ja osaavat kouluttajat. Allekirjoittaneen mielipide useamman koulutuksen saldolla on kuitenkin se, että jos tietää aiheesta edes perusteet, koulutukset kannattaa melkein skipata kokonaan. Yleensä koulutukset on valitettavan usein suunnattu noviiseille, eivätkä ne välttämättä tarjoa juuri mitään uutta kovaksi keitetyille veteraaneille.

Koulutuspäivä meni loppupeleissä nopeasti ja käteen jäi koulutusmatskun lisäksi vain vähän uutta. Hankalat kysymykset, jotka minulla oli mielessäni, jäivät vastaamatta aikataulusyistä, mutta vastaukset saatiin onneksi myöhemmin Qt:n omilta velhoilta.

Kaksi seuraavaa konferenssipäivää olivat mielenkiintoisia puheenvuoroja ja tapahtumia täynnä. Ainoa miinus oli puheenvuorojen suuri määrä ja liian lyhyt kesto. Puhuja ehti siis ainoastaan hieman avata aihetta seuraavan puhujan väijyessä jo selän takana. Aikataulussa oli myös päällekkäin kiinnostavia aiheita eri tiloissa, jolloin joutuu arpomaan, ketä käy kuuntelemassa. Lesson learned: kannattaa tutkia aikatauluja huolella etukäteen ja mennä kollegan kanssa eri keynote-esityksiin.

Tapahtumassa oli päällisin puolin hyvin toimivat järjestelyt ja Qt:n suuntautuminen auto- ja muuhun sulautettuun käyttöön oli vahvasti esillä. Mieleen jäi myös UI-prototyyppauksen ja sulavan käyttäjäkokemuksen luomisen helppous Qt:lla. Tämän voin omasta kokemuksestanikin allekirjoittaa. Tapahtumassa tuli myös tavattua uusia henkilöitä, ammattilaisia Qt:n takana, kilpailevia yrityksiä sekä muita sidoskumppaneita. Toivonkin, että pääsen osallistumaan vastaavaan tapahtumaan myös jonain tulevana vuonna, tosin koulutuksen skippaan seuraavalla kerralla suosiolla.

Tämä oli ensimmäinen kerta lähes koko urallani, kun pääsin osallistumaan tämän tason konferenssiin ulkomailla. Kädet ovat yleensä täynnä töitä ja projektien deadlinet luuraavat nurkan takana, eli aikaa osallistumiselle on vaikea löytää. Monilla ohjelmistoalan ammattilaisilla on varmasti sama tilanne. Kiitokset siis Bitfactorille mahdollisuuden järjestymisestä. #parastyöpaikka

Kategoria
Teknologia

Haluatko tietää lisää aiheesta? Jätä tietosi, niin otamme yhteyttä.

Viimeisimmät blogikirjoitukset