Hanna Huusko
11.04.2018 · Hanna Huusko

Hack away!

Bitfactorin ensimmäisen hackathonin aiheena oli päivittäisen työn helpottaminen.

Epätavalliseen aikaan, lauantaiaamuna klo 9, innokkaat bitfactorilaiset kokoontuivat Oulun toimistolle. Alkamassa oli Bitfactorin ensimmäinen hackathon, Hack Your Job. Tavoitteena oli kehittää mitä tahansa omaa työtä helpottavia ratkaisuja 12 tunnin aikarajan sisällä. Tiimiytymisen ja tehtävänannon jälkeen päivä vierähti nopeasti näppisten sauhutessa ja valkotaulujen täyttyessä toinen toistaan omaperäisimmistä piirroksista. Illalla esiteltiin päivän tuotokset, äänestettiin voittaja sekä nautittiin tietenkin after partyista.

Mitä 12 tunnissa sitten ehtii saada aikaan? No vaikka mitä! Tässä parhaat palat ja fiilikset osallistujilta.

 
Tuntikirjausbotti

Miikka Liukkonen, Marko Peitsilä, Roope Tapaninen ja Lauri Saarelainen

Tiimi toteutti tuntikirjausbotin, jolla voi kirjata tunteja Telegram-chatin kautta suoraan omaan tuntiseurantajärjestelmäämme. Yhdessä päivässä bottia ei saatu hiottua aivan timanttiseen kuntoon, mutta konseptiltaan ja ominaisuuksiltaan kyseinen botti on tiimin sanojen mukaan “toimiva peli”. Tiimin jäsenten mukaan kokemus oli hauska ja opettavainen: pienessä paineessa ja sopivassa kilpailuhengessä ryhmä omaksu nopeasti uusie työkalujen käytön sekä sai valmista aikaan.

 
Derpin navigaatiopalkki

Henri Koskenranta

Henri toteutti Bitfactorin omaan “digitaaliseen erppiin” eli tuttavallisemmin Derpiin uuden, UX:n mukaisen navigaatiopalkin sekä oman sivun Derpin käyttöohjeille. Henrin uudistus mahdollistaa jatkossa myös esimerkiksi CV:n, oman profiilisivun ja muiden uusien sivujen luomisen. Henrin mukaan haasteena työssä oli yhä käytössä olevien vanhempien sekä uusien teknologioiden yhdistäminen tiukalla aikataululla. 

 
Hack My Daily

Teemu Husso, Ulla Niemelä, Miia Heikki, Juuso Karjalainen ja Ville Jänkälä

Tiimi kehitti Hack My Daily -websovelluksen, jonka tarkoituksena on tehdä daily-palavereiden pitämisestä eli dailaamisesta sujuvampaa kaikille osallisille ja auttaa muistiinpanojen luomisessa.

Dailyt ovat ajoittain tehottomia ja keskustelussa rönsyillään epäolennaisuuksiin. Toisinaan dailaajat eivät myöskään muista kuunnella toisiaan, koska fokus on jo leijaillut huoneesta ulos. Hack My Daily -sovelluksella tuodaan visuaalisessa muodossa Jirasta näkyviin kunkin dailaajan taskit, jotta saadaan paremmin konkretisoitua, mitä kukin on oikeasti tekemässä. Samalla havaitaan, jos Jirasta puuttuu taskeja: ei ole esimerkiksi lainkaan poikkeuksellista, että osa designin tekemisistä ei näy Jirassa ja siten projektin raportoinnissa mitenkään.

Sovellus tuo pientä painetta dailyissa asiassa pysymiseen esittämällä kullekin dailaajalle ajastimen. Kellon voi pysäyttää, jos keskustelu karkaa ohi aiheen. Dailyn päätteeksi näytetään fun facts -koonti, joka kertoo, kuinka kauan daily kesti sekä paljonko kestosta oli dailyasiaa ja paljonko muuta. Samalla Scrum Masterille lähtee sähköpostiin raportti dailyssa käsitellyistä taskeista ja muistiinpanoista.

Tiimi ehti ideoida ja luonnostella sovellukselle myös lisäominaisuuksia, kuten taskin luominen suoraan Jiraan, etäosallistumisen mahdollisuus WebSocketilla, analytiikan tuominen sprinttien dailyista sekä tiimin jäsenten oma arviointi sprintin mielekkyydestä.

 
Automaattinen muistutus tunnusten vanhentumisesta

Teemu Torvela

Teemu teki sovelluksen, joka varoittaa käyttäjää sähköpostitse asiakkaan ympäristöjen käyttäjätunnuksen tai salasanan vanhentumisesta. Varsinaista business-logiikkaa tarvittiin vain muutaman koodirivin verran, mutta silti työtä ja ajallista haastetta riitti, sillä sovellus täytyi kehittää asiakkaan järjestelmiin sopivaksi puhtaalta pöydältä. Lopputuloksena oli käyttövalmis ja helposti konfiguroitava versio asiakkaan järjestelmiin integroituna.

 
Bitfactor Hack Your Job -kisan voittaja: Bifa-kortisto

Jörge Ojanen, Juho Perälä, JP Heikura, Timo Montonen, Juhani Törmänen ja Olli Tapaninen

Jörge havaitsi taannoin tehdyn sisäisen tyytyväisyyskyselyn vastauksista, että monia kiinnostivat oman osaamisen kehittäminen ja siihen liittyvät käytännön seikat. Mutta mitä taitoja sitten kannattaisi kehittää ja minkälaisissa projekteissa eri teknologioita on tarvittu? Tätä ongelmaa ajatellen syntyi idea työkalusta, jolla voisi selata bitfactorilaisten osaamisalueita ja projekteissa tarvittuja taitoja. Myös Juho oli ideoinut saman tyyppistä ratkaisua, joten tiimi oli nopeasti kasassa.

Pienen aivomyrskyilyn jälkeen idea oli kirkastunut ja tiimi ryhtyi hommiin. Fronttipuolella päädyttiin käyttämään JS frameworkin sijaan Material-UI:n komponentteja. Osa tiimistä keskittyi UI-puoleen, osa botin kehittämiseen ja osa Noden backend-puoleen sekä Mongoon, jossa itse data sijaitsi. Tiimin oman arvion mukaan lopulta voiton ratkaisi botti, joka näyttää kätevästi yhteenvetoja datasta Telegramissa. Jatkokehityskohteena tiimi visioi “Haluaisin oppia”-tageja sekä kortiston kytkemistä Bitfactorin Derpin CV-kantaan ja projektitietoihin.

 

Tapahtuman priimusmoottori, CTO:mme Mikko Levonmaa, oli hyvin iloinen tapahtuman herättämästä kiinnostuksesta. Mikon mukaan oli mahtavaa huomata, miten paljon tiimit saivat yhdessä päivässä aikaan. Erilaisia työskentelytapoja oli myös hauska seurata: “Eräs tiimi piti tunnin välein mini-dailyja, mikä osoittautui yllättävän tehokkaaksi menetelmäksi”, Mikko arvioi. Kaiken kaikkiaan Bitfactorin ensimmäinen hackathon oli onnistunut. Porukka innostui haasteesta aina toimitusjohtajaa myöten, ja toimistolla oli hyvä meininki koko päivän. Tapahtumalle on varmasti luvassa jatkoa.

Kategoria
Kulttuuri

Viimeisimmät blogikirjoitukset